Schuifdeuren voor binnen

Bij het aanschaffen van nieuwe deuren voor binnen, zijn er diverse deuren waar je uit kunt kiezen. De meeste mensen kiezen bij de aanschaf van een nieuwe binnendeur voor een standaard deur met klink, maar je kunt er ook voor kiezen een schuifdeur in huis te halen. Meer weten over de schuifdeur? Lees dan meer over deze deur in dit artikel. In dit artikel lees je niet alleen wat een schuifdeur precies is, maar ook wat de voordelen en nadelen zijn van deze deur en welke mogelijkheden je hebt bij het aanschaffen van een deur die schuift.

De schuifdeur: een korte introductie

Een schuifdeur is een deur die rolbaar is en uit een of meerdere beweegbare delen bestaat. Om de deur te openen of te sluiten, beweeg je de deur zijwaarts. Je zwaait de deur dus niet open zoals bij een standaard deur, maar schuift de deur naar de zijkant om de deur te openen en kunt de deur weer terugschuiven om de deur te sluiten. De meeste mensen die schuifdeuren aanschaffen, doen dit om twee ruimtes van elkaar af te sluiten. Je kunt een schuifdeur in feite in iedere deurpost plaatsen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een stellage nodig hebt om de schuifdeur inderdaad te laten rollen. Je zet de deur dus niet in zoals bij een gewone deur, maar plaatst er een stellage met rolmechanisme bij.

De voordelen van een schuifdeur

Steeds meer mensen vervangen hun standaard deuren in huis met schuifdeuren en dit is niet voor niets. Laat je een schuifdeur plaatsen, dan profiteer je namelijk van de volgende voordelen:

  • Een schuifdeur is soepel in gebruik. Door de rail die in de stellage van de deur zit, kun je de deur soepel en bijna geluidloos open en dicht schuiven. Hoeveel geluid de deur echt maakt bij het openen en het sluiten is afhankelijk van de deur, maar je hoort in ieder geval niet het geluid dat je bij een gewone deur hoort bij het sluiten.
  • Een schuifdeur kan niet dicht slaan. Erger jij je ook zo aan het harde geluid van dichtslaande deuren? Dan kun je schuifdeuren aanschaffen om dit geluid voor eens en altijd uit je huis te verbannen.
  • Een schuifdeur neemt minder ruimte in. Omdat de deur niet open slaat, neemt de deur minder ruimte in dan een standaard deur.
  • Een schuifdeur maakt het mogelijk om van een ruimte twee ruimtes te maken of andersom. Je kunt de deuren permanent of tijdelijk openen of sluiten en je maakt de gehele indeling van je woning anders.
  • Schuifdeuren zijn er in allerlei soorten en maten, wat betekent dat het vrij eenvoudig is om een deur te vinden die bij jou en jouw woning past.

De meeste mensen die een schuifdeur aanschaffen, doen dit in een vrij ruimtelijk beperkte ruimte. Is een ruimte al best klein of staat er een kast of ander meubelstuk bij de deur, waardoor het niet handig is als de deur open slaat? Dan kun je hier een schuifdeur plaatsen om dit probleem eenvoudig op te lossen.

De nadelen van een schuifdeur

Het aanschaffen van een schuifdeur brengt vele voordelen met zich mee, maar het kan ook enkele nadelen hebben. De kleine minpunten van een deur die je open en dicht moet schuiven, zijn de volgende:

  • Een schuifdeur is soms wat lastiger te hanteren dan een gewone deur en zeker als je je handen vol hebt. Met je handen vol kun je een standaard deur nog openen met je elleboog, maar bij een schuifdeur is dit lastiger.
  • Je moet even wennen aan het gebruik van een schuifdeur. Zeker als je nog nooit een schuifdeur hebt gehad, duurt het in het begin even voor je aan deze alternatieve deur gewend bent.
  • Om een schuifdeur te plaatsen, heb je ook een stellage (op het plafond) nodig met rails. Je zet een schuifdeur dus niet zomaar, maar moet hier echt veranderingen voor doorvoeren in de deurpost en het plafond boven de deur.

Vind jij dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen? Dan is een schuifdeur zeker iets voor jou.

De mogelijkheden van het aanschaffen van een schuifdeur

Veel mensen denken bij het woord ‘schuifdeur’ meteen aan de lichtgewicht kunststof deuren die veel mensen in hun woning hebben, maar er zijn zeker nog meer schuifdeuren die je aan kunt schaffen om jouw standaard deuren te vervangen. Zo zijn er ook schuifdeuren van glas, hout, hout in combinatie met glas of glas in lood en zelfs metaal. Bij het aanschaffen van een nieuwe schuifdeur kijk je simpelweg naar het interieur, bepaal je welke deur het beste bij het interieur past en schaf je deze specifieke deur aan. Ga maar eens naar een bedrijf dat schuifdeuren verkoopt en je ziet dat de mogelijkheden bijna oneindig zijn.

Wat je ook kunt doen, is het aanschaffen van een op maat gemaakte schuifdeur. Zeker als j een ietwat afwijkende deurpost hebt waar een standaard schuifdeur niet in geplaatst kan worden of als je specifieke wensen hebt met betrekking tot de deur, is dit verstandig om te doen. Je vertelt de deurhandelaar wat voor deur je wil plaatsen, de deurpost wordt opgemeten en de deur wordt helemaal volgens jouw eisen ontwikkeld. Op deze manier weet je niet alleen zeker dat je de perfecte deur krijgt, maar weet je bovendien zeker dat je een unieke deur in huis hebt.

De kosten van een schuifdeur

Welke kosten je moet betalen om een schuifdeur te kunnen plaatsen, is helemaal afhankelijk van de deur die je kiest. Een kunststof schuifdeur is vrij voordelig, terwijl je voor een houten, glazen of metalen schuifdeur meer moet betalen. Vertel de aanbieder van schuifdeuren welk budget je hebt en welke wensen je hebt met betrekking tot de deur en de specialist zal op zoek gaan naar een deur die bij jou past en binnen je budget valt.